Hoe je een zacht leven leidt 

De grootste gamechanger tegen onrust, spanning en angst. 


In een wereld waarin we voortdurend worden gepusht om harder, sneller en meer te doen, is het belangrijk om te onthouden dat het oké is om het rustig aan te doen. Soft living is een lifestyle die gericht is op rust, gemak en bewustzijn. Het is een manier om te leven die ons helpt om stress te verminderen, onze mentale en fysieke gezondheid te verbeteren en meer vreugde in ons leven te vinden.

Prestatiemaatschappij en het ‘moeten’

‘Je moet plezier verdienen’, deze woorden van mijn vader staan me nog zo bij. Het is niet zijn schuld, deze calvinistische kijk gaat namelijk al véel verder terug. Voor degene die het niet weten een ‘calvinisme’’ is een ingetogen, sobere houding rondom het leven, hard werken voor de kost en plezier komt later (dus moet verdiend worden). 

Dit is mij met de paplepel ingegoten. Hard werken om succesvol te worden, om genoeg te zijn. Uiteraard wilden mijn ouders dat ik gelukkig was, maar er lag een dikke focus op prestatie. Vanaf jongs af aan kan ik me herinneren dat ik onrust ervaarde. Onrust omdat ik mezelf een idee had opgelegd: Een verwachting van hoe ik hoorde te zijn en een negatieve blik op wie ik nu was. Want wat ik moest zijn om genoeg en succesvol te zijn, daar was ik natuurlijk nog lang niet. 

Ik ben niet de enige, opvoeding of niet. De (westerse) maatschappij waarin we leven is patriarchisch gevormd en wordt vooral gehuldigd voor de ‘masculiene’ kwaliteiten, wat zowel toxisch kan zijn voor mannen als vrouwen. Denk hierbij aan eigenschappen zoals assertiviteit, dominantie, rationeel denken en actiegerichtheid.
Het presteren, de verwachting iets te moeten worden, het ‘work hard play hard’ dogma. Het gevoel dat ik moest verharden, sterk moest zijn en geen kwetsbaarheid tonen als vrouw en als mens. 

Lang verhaal kort en niet onbekend dit: Maar de druk staat vrij hoog op de ketel. Vooral door de druk die we onszelf opleggen over wie we horen te zijn en wat we allemaal ‘moeten’ doen. We moeten een koophuis, we moeten een carrière, we moeten een goede vriend/vriendin zijn, een geweldige partner hebben, we moeten een hot body hebben en we moeten vooral genieten en laten zien aan anderen hoe we genieten. On the socials en daarbuiten. Continue een chase, continue een gevoel van tekort zoals het nu is. 

Het maakt mij verdrietig om te zien hoe rete streng we voor onszelf zijn en hoe veel mentale klachten we als gevolg hiervan ondervinden. Dit is in mijn ogen de grootste oorzaak van onze onrust, stress en angst. 

Onrust is een lichamelijke reactie van stress en ontstaat vooral uit zelfopgelegde verwachtingen en/of tijd. Beter gezegd: tijd tekort. Als je iemand vraagt hoe het gaat, is het antwoord vaker dan niet: goed, goed, maar druk. We hebben haast, we zijn druk. En daarbij liep ik mezelf vaker dan niet kapot om al het ‘moeten’ en druk die ik op mezelf legde. 

Breathwork, bodywork en het werken met plantmedicijnen hebben mijn leven veranderd, jazeker- maar er is iets overkoepelend, iets groters, wat mijn leven heeft veranderd.

Een mindset en lifestyle change naar ‘soft living’. 

Soft living is een trend die op Tiktok is ontstaan dit jaar, maar iets wat ik al jaren probeer te implementeren in mijn leven. Let hier lieve lezers, de nadruk op proberen ;).  Mijn grootste challenge in mijn leven is de reis van hardheid en moeten presteren, naar zachtheid, genoeg zijn, in het hier en nu. Maar stapje bij beetje komen we verder. 

But without further a due, soft living. Let’s dive in. ‘Soft living’ vanaf nu ‘zacht leven’ gaat over een lifestyle waar je prioriteit rust en gemak is. Het verleggen van de aandacht op productiviteit en hardheid naar comfort en zachtheid. Let wel lieve lezers: Dit betekent niet op je luie krent zitten, niks doen en elke dag naar de spa gaan. 

Een zacht leven leiden is subjectief, en iedereen kan het ervaren. Het doel van het zachte leven is om de strijd, stress en angst die gepaard gaan met de ratrace te vermijden en in plaats daarvan prioriteit te geven aan vreugde en ervaring.

Het gaat er niet om dat je terugschakelt in je carrière; het gaat erom dat je vreugde voorop staat, wat kan betekenen dat je een giftige baan opzegt of je richt op de aspecten van je baan die je echt leuk vindt. Het is niet anti-werk; het betekent gewoon dat je grenzen stelt waar dat nodig is (werk, relaties, huishoudelijk werk, enzovoort), zodat je over het algemeen minder stress en meer vreugde in je leven ervaart.
Bij een zachte levensstijl denken mensen vaak aan self-care en het fancy leven zoals duur uit eten gaan, sauna’s en overdreven luxe, maar dit is absoluut niet zo. In de kern gaat het om een mindset die balans, zelfbewustzijn, doelgerichtheid en vreugde cultiveert.

De kenmerken van zacht leven

  1. Maak tijd voor rust


De vraag moet niet zijn, heb je genoeg gewerkt om rust te verdienen, maar heb je genoeg gerust om te kunnen werken. 

Laten we eens anders gaan denken: Rust is productief! De was, werkmails en boodschappen kunnen wachten. Er zal altijd iets zijn dat je aandacht eist of dat je moet afstrepen van je to-dolijst, maar je geest en lichaam zijn niet gemaakt om op lege batterijen te draaien. Wanneer je de tijd neemt om los te koppelen, stil te zijn en te ontspannen, zal dit niet alleen lonend zijn voor je mentale gezondheid, maar ook voor je creativiteit, productiviteit en humeur. Om ervoor te zorgen dat je tijd vindt voor rust en ontspanning, plan je je pauzes in en beschouw je ze als verplichte afspraken.

  1. Verminder je stress

Een essentieel onderdeel van het omarmen van de zachte levensstijl is om stress zoveel mogelijk te minimaliseren. (k weet dat dat onmogelijk lijkt). Want zoals we allemaal kunnen beamen, heeft de “vecht-of-vlucht” reactie op stress een verwoestend effect op ons welzijn, vaak resulterend in onrust, stress en angst. We gaan allemaal anders om met stress, maar weet dat breathwork, bodywork en plantmedicijnen bewezen de meest krachtige technieken zijn om je stress te verminderen. Hierbij even slaap en lifestyle elementen daar gelaten. 

  1. Stel grenzen

Of we het nu hebben over werk, relaties of seks, het stellen van grenzen is onvermijdelijk om balans in je leven te behouden en te zorgen voor je mentale gezondheid. Het belangrijkste is hier om ‘comfortabel’ nee te leren zeggen. Als je een people-pleaser bent (recovering people pleaser over here), en het woord niet in je woordenboek voorkomt, onthoud dan dat door altijd “ja” te zeggen, je ook afstand neemt van dingen die belangrijk voor je zijn, of het nu gaat om vrije tijd of respect. Eerder, vraag jezelf wat jij wilt, wat jij nu nodig hebt. Door je gevoel en behoeften op dat moment te volgen en te communiceren, zorg je meer en meer voor je mentale gezondheid. 

  1. Leef bewust

Ik snap dat we tegenwoordig niet altijd onder een routine uitkomen. Maar, hands up als jij soms je weekenden al maanden van tevoren vol gepland hebt staan. Waarbij je maar doorgaat van verplichting naar verplichting naar verplichting. Je gaat op de automatische piloot. Soms nodig, maar vraag je jezelf dan niet af hoe bewust je bent, hoeveel aandacht je kan besteden aan het huidige moment?  De eerste stap in het beoefenen van bewust leven is het duidelijk identificeren van je waarden en wat de beste, hogere, gelukkigste versie van jezelf en je leven belichaamt. Werk er vervolgens actief aan. En vergeet niet breathwork te doen als krachtigste tool om in bewustzijn en het hier en nu te komen.

 

  1. Wees niet bang om hulp in te schakelen

In een wereld waar we te onafhankelijk zijn geworden, een samenleving die individualistisch is en waar we continue boodschappen krijgen dat we eerst alles zelf moeten fixen voordat we hulp inschakelen, vraagt zacht leven om een andere aanpak. 

Je bent niet zwak in kwetsbaarheid, maar juist sterk. Je mag leunen op een ander, je hoeft bijvoorbeeld niet eerst van jezelf houden voordat je aan een relatie mag beginnen en de lijst gaat door. Tuurlijk is het belangrijk zelfverantwoordelijkheid te hebben in het leven, maar inmiddels zie ik het de kant opgaan van hardheid. Van het zelf op moeten lossen, geen hulp durven te ontvangen, niet toe te willen geven als we het even niet meer trekken..
We zijn nou eenmaal allemaal sociale wezens met ons eigen verhaal, onze eigen pijn. We hebben elkaar nodig, in kwetsbaarheid zijn we samen sterk. 

Soft living is een manier van leven die ons helpt om meer balans, geluk en voldoening in ons leven te vinden. Het is een proces van leren en groeien, en er is geen perfecte manier om het te doen. De belangrijkste stap is om te beginnen met kleine veranderingen in je leven en te zien wat voor jou werkt. Laten we samen verder gaan, in zachtheid. 

Wil je meer weten over soft living? Hou mijn instagram in de gaten voor meer content 🙂